Waarom kritisch denken


Er is weinig twijfel over het belang van kritisch denken in de hedendaagse samenleving, in een tijdperk waarin informatie overvloedig is en het vermogen om feiten van fictie te onderscheiden essentieel is. Het is een uitdaging voor het beroepsonderwijs om zich aan te passen aan de voortdurende veranderingen en de mondiale uitdagingen van deze tijd. Er wordt van het beroepsonderwijs verwacht dat het bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Dit vereist een verschuiving van het curriculum van het verwerven van alleen kennis naar het ontwikkelen van competenties en soft skills om studenten in staat te stellen om zich te verhouden met de wereldwijde veranderingen en uitdagingen (Heinonen, 2022; UNESCO, 2014). 

 

Onderwijsinstellingen kunnen studenten helpen om actieve, betrokken en competente wereldburgers te worden door ze uit te dagen om informatie te analyseren, verschillende standpunten te overwegen en zelfstandig conclusies te trekken. Dit vereist dat studenten kritisch denken.

 

Het doel van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) als onderwijsinstelling is om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomstige carrière. Het Koersbeeld van de HAN beschrijft de doelstellingen van de instelling (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, 2021). Een van de strategische doelstellingen van de HAN is dat studenten zich ontwikkelen tot kritische, wereldburgers die betrokken zijn bij de samenleving.